Több ezren tünttettek tegnap este Marosvásárhelyen, a Prefektusi Hivatal épülete előtt a Római Katolikus Gimnázium megmaradásáért, jogi helyzetének rendezéséért. A demonstrációt az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány szervezte.

Erdei Edit-Zsuzsánna, marosvásárhelyi munkatársunk tudósítása:

Közben a Maros megyei tanfelügyelő a szülőket hibáztatja amiatt, hogy az iskola több mint 300 diákja még mindig nem tudja, hol kezdi hétfőn a tanévet.

A Külügyminisztérium tegnapi közleményében arra reagált, hogy a marosvásárhelyi iskolaügy miatt Budapesten a Külgazdasági és Külügyminisztérium berendelte Románia magyarországi nagykövetét, akivel közölték: Magyarország határozatlan ideig felfüggeszti Románia Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagságának támogatását. Bukarest szerint Romániában nem sérülnek a magyar kisebbség vagy a római katolikus közösség oktatási jogai, a marosvásárhelyi magyar katolikus gimnázium ügyében született magyar kormányzati állásfoglalást ezért a magyarországi választási kampány megnyilvánulásának tekintik.

Mihai Tudose miniszterelnök az Antena 3 hírtelevíziónak tegnap este úgy nyilatkozott, hiba lenne felnagyítani a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium körüli problémákat, meggyőződése szerint Magyarország nem fogja emiatt elrontani kétoldalú kapcsolatait Romániával. Tudose szerint egy önkormányzati mulasztás okozott bizonytalan helyzetet a marosvásárhelyi iskola körül.

Liviu Dragnea, a kormányzó szociáldemokraták elnöke is megszólalt az ügyben. A PSD elnöke elmondta, hogy beszélt az oktatási miniszterrel és a kormánnyal is, és felkérte őket, hogy több bátorsággal és figyelemmel keressenek megoldást a helyzetre. A Transindex beszámolója alapján a politikus úgy véli, hogy Budapest reakciója eltúlzott az események kapcsán, de ennek semmi köze ahhoz, hogy a helyzet Marosvásárhelyen valóban rendkívül súlyos, ezt a kettő külön kezelendő.