A 2009-es romániai elnökválasztás kimenetelét eldöntő választási csalás előkészítésével vádolja Traian Basescu volt államfőt és az országot akkor irányító Emil Boc vezette jobboldali kormányt a Parlament különbizottsága.

A bizottság  tegnap nyilvánosságra hozott jelentésének elfogadásán a Nemzeti Liberális Párt (PNL) nem vett részt, arra hivatkozva, hogy nem hajlandó szavazatával legitimálni a PSD-ALDE szociálliberális kormánytöbbség előre elkészített, az ellenzék észrevételeit figyelmen kívül hagyó dokumentumát. A 2009-es elnökválasztáson a hivatalban lévő Traian Basescu államfő úgy szerezte meg második ötéves mandátumát, hogy alig több mint fél százalékponttal, 70 ezer szavazattal múlta felül ellenfelét, Mircea Geoana szociáldemokrata pártelnököt.

A jelentés készítői elismerik: azt nem sikerült feltárniuk, hogy a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) milyen szerepet játszott az állítólagos választási csalásban. Mint ismert, a Parlament májusban alakított különbizottságot a 2009-es elnökválasztás tisztaságának vizsgálatára.