Közzétette az igazságügyi minisztérium az igazságszolgáltatási törvények módosításának tervezetét. A tárca honlapján tegnap este megjelent dokumentumokat a Legfelsőbb Bírói Tanácsnak (CSM) is elküldte véleményezésre a szaktárca vezetője, Tudorel Toader.

Az indoklás szerint a tervezet módosítaná a bíróságok és ügyészségek vezetői kinevezését és szakmai kiértékelését szabályozó kitételeket, változtatna az eljáráson olyan esetekben, amikor bírák és ügyészek nem tudják ellátni a tisztségükkel járó feladatokat, és a bíróságok és ügyészségek menedzsmentjének hatékonyabbá tételére is javasol módosításokat.

A tervezet több, az igazságügyi miniszter által már ismertetett módosítást tartalmaz, köztük azt, amely szerint az ügyészségi vezetőket ? az államfő helyett ? a bírói tanács nevezné ki az igazságügyi miniszter javaslata alapján, az Igazságszolgáltatási Felügyelet átkerülne az igazságügyi minisztérium alárendeltségébe, és külön ügyészségi részleg folytatná le ezentúl a bírák és ügyészek ellen indított bűnvádi eljárásokat.