Két, jelenleg ideiglenesen és korlátozott nyitva tartással működő határátkelőhely, valamint a kolozsvári magyar kulturális intézet megnyitásáról állapodott meg Szijjártó Péter magyar külügyminiszter Bukarestben. A magyar tárcavezető a román diplomácia éves értekezletére érkezett a román fővárosba, hogy visszaadja román kollégája hasonló látogatását.

A megbeszéléséeket követő sajtótótájékoztatón mindketten arról beszélte, hogy őszinte a szándék a felek részéről a kapcsolatok elmélyítése iránt.

Teodor Meleşcanu beszámolt arról, hogy szó esett a közös kormányülések csaknem tíz éve félbeszakadt gyakorlatának felújításáról, valamint az első világháború lezárásának százéves évfordulója közeledtével az akkori események közös kiértékeléséről.

?Tárgyaltunk a miniszter úrral arról is, hogy Románia és Magyarország szervezzen egy közös akciót, Szlovákiával, esetleg Ausztriával vagy Németországgal, amelynek során nyíltan megvitatjuk a történelmi kérdéseket, amelyek ezt a fontos eseményt érintik. Nem utolsó sorban ez alkalmat kínálna, hogy a jövő felé fordítsuk a tekintetünket, és arra összpontosítsunk, mi a helye és szerepe az országainknak Közép-Európában, az EU-ban és a világban? ? nyilatkozta Meleşcanu.