A tanügyben dolgozók nettó fizetése elvben 25 százalékkal nő jövő év január elsejétől, a gyakorlatban azonban a növekedés kevesebb mint 3 százalékos lesz, figyelembe véve, hogy párhuzamosan áthárul a járulékok befizetésének a kötelezettsége a munkáltatóról az alkalmazottakra. Ezt a számítást megerősítette Ionuţ Mişa pénzügyminiszter a szakszervezetek képviselőivel folytatott hétfő délutáni egyeztetésen.

A tervek szerint márciustól további 22%-kal nőne a tanárok fizetése. Simion Hăncescu, a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) elnöke elmondta: ha a nettó bér 50%-kal nőne ? a korábbi ígéreteknek megfelelően ?, az a tanári pálya felé terelhetné az eredményes és a szakma iránt elhivatottságot érző fiatalokat, ha viszont csupán havi 50 lej többlettel kecsegtetik őket, minden bizonnyal a magánszektorban próbálnak majd elhelyezkedni.

Az érdekvédelem szerint a tárgyaláson ? amelyen részt vett a miniszterelnök is ? körvonalazódott egy fontos újítás, miszerint az oktatási intézmények közvetlenül a szaktárcától kapnák a finanszírozást, nem a helyi önkormányatok közvetítésével, ahogyan az jelenleg történik.