A centenárium elfogadásától, tiszteletben tartásától a centenárium megünnepléséig hosszú az út ? nyilatkozta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a Hargita megyei Zeteváralján, a szövetség és a Magyar Ifjúsági Értekezlet Edzőtáborában. Kelemen Hunor szerint a magyar közösségnek őszinte párbeszédet kell folytatnia a románokkal, még akkor is ha egyesek dühösek lesznek, mert ettől nőhet a bizalom a két közösség között. Kifejtette: száz év alatt folyamatosan olyan tendenciákkal találkoztunk, amelyek asszimilációs törekvésként határozhatók meg. A szövetségi elnök szerint hihetetlenül súlyos kockázatai vannak annak, hogy az elmúlt időszak uszításaiba bekapcsolódik a Román Tudományos Akadémia és a Babe?-Bolyai Tudományegyetem rektora is.

Kelemen Hunor emlékeztetett arra is, hogy a Minority Safepack európai polgári kezdeményezést Románia megtámadta és arra hivatkozva, hogy ez veszélyezteti a multikulturalizmust azt kéri: függesszék fel Európa tagállamai az aláírásgyűjtést. Erre vonatkozó politikai döntés nem született a kormányban – állítja Kelemen Hunor, aki szerint létezik egy olyan láthatatlan struktúra – a ?mély állam? -, amely a politikai döntésektől függetlenül képes ilyen kérdésekben is eljárni.

Ilyen körülmények között a nagy kérdés az, hogy hol is tart az állam a hatalmi ágak egyensúlyával, a feladat pedig az, hogy meggyőzzük a román társadalmat, nem jó, hogy a két párhuzamos állam versenyzik egymással, hogy a láthatatlan államot nem lehet felelősségre vonni ? fogalmazott zeteváraljai előadásában az RMDSZ elnöke.