A Parlament felsőházának jóváhagyását kérte a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) a parlamenti kapcsolattartásért felelős tárca nélküli miniszter, Viorel Ilie elleni bűnvádi eljárás elindításához – közölte tegnap a DNA.

Az ügyészség a honlapján közzétett közleményben szerint a miniszter versenyvizsgát hirdetett egyes közhivatalok betöltésére, és a gyanú szerint ezt úgy szerveztette meg, hogy a kiválasztottjai kerüljenek a tisztségekbe. A gyanú szerint a miniszter a kabinetfőnökén keresztül eljuttatta a preferált személyeknek a vizsgatételeket és azok megoldását, így ők nyerhették meg a versenyvizsgát, és foglalhatták el a meghirdetett tisztségeket.

Az ügyészség állítása szerint a kedvezményezetteknek azt is lehetővé tették, hogy a vizsgateremben írt dolgozatok helyett az otthon elkészítetteket nyújtsák be. A miniszter számára annyira fontos volt, hogy a preferált személyeket vegye fel a meghirdetett állásokba, hogy módosította az állások elfoglalásának feltételeit. Az eredeti feltételek szerint ugyanis nem valamennyi preferált jelölt rendelkezett a megkövetelt szakmai tapasztalattal. A Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) színeiben politizáló Viorel Ilie a miniszteri tisztség mellett szenátori mandátummal is rendelkezik, ezért a Szenátusnak is hozzá kell járulnia ahhoz, hogy elinduljon ellene a bűnvádi eljárás.