• Creşte presiunea pe frontierele de nord-vest ale României din cauza amplificării fenomenului migraţiei ilegale. Poliţiştii români şi unguri colaborează pentru prinderea infractorilor. Comparativ cu primul semestru din 2016, în prima jumătate a acestui an, pe frontierele de nord-vest au fost prinse de şase ori mai multe persoane care au încercat să iasă ilegal din ţară. Fenomenul migraţiei ilegale nu se va reduce curând, consideră şeful Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, chestorul Marin Bondar, care spune că există o bună colaborarea poliţiştilor de frontieră români şi unguri.
  • Ungaria a găsit din nou diferenţe de calitate la produsele alimentare din centrul şi vestul Europei. La cele mai recente teste privind calitatea alimentelor, s-au descoperit discrepanţe la o treime din cele 39 de produse vândute sub branduri identice în Ungaria şi în Europa Occidentală, a anunţat Ministerul Agriculturii de la Budapesta. Unele multinaţionale au minimalizat temerile privind produsele de calitate inferioară vândute în Europa de Est, dar au acceptat posibilitatea existenţei unor produse de o calitate diferită, în urma studiilor privind gusturile şi atitudinile de pe diversele pieţe. Alte companii citează veniturile scăzute ale consumatorilor din Europa de Est, care determină multinaţionalele să le ofere produse mai ieftine, înlocuind o parte dintre ingredientele mai scumpe.
  • Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Harghita a lansat, ieri, în premieră naţională, un serviciu prin care şomerii aflaţi în plată pot vizualiza online drepturile lunare de care beneficiază. Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Harghita, Tiberiu Pănescu, a declarat că noul instrument ‘permite vizualizarea drepturilor şomerilor indemnizaţi, care sunt în plată, respectiv a persoanelor care au fost în şomaj, s-au încadrat în muncă şi ca urmare a acestui fapt primesc diferite prime sau bonusuri’.
  • Rutierul german Christian Mager (Hrinkow) a câştigat prima etapă a Turului ciclist al ”Ţinutului Secuiesc”, desfăşurată ieri între Covasna şi Odorheiu Secuiesc. Mager a fost cronometrat cu timpul de 3 h 39 min 22 sec pe cei 160,8 km (medie orară a învingătorului de 43,98 km), fiind urmat de moldoveanul Nicolae Tanoviţchii şi ungurul Attila Valter. Astazi se va desfăşura etapa a doua a cursei, pe traseul Odorheiu Secuiesc – Gheorgheni – Miercurea Ciuc (169,5 km).
  • Centrul de scufundări de la Dalnic organizează, maine seară, o acţiune inedită de observare a ‘Perseidelor’, oferindu-le oaspeţilor posibilitatea de a urmări ploaia de meteori în timpul unor audiţii muzicale subacvatice. ? insert cu Szabó Jenő, coordonatorul Centrului, scafandrul profesionist, care în lacul de la Dalnic, pe care l-a amenajat în urmă cu aproape trei ani, a montat patru căzi speciale pentru meloterapie, precum şi un difuzor care transmite sunetele sub apă, iar cei care doresc pot urmări ‘spectacolul ceresc’ din mijlocul lacului.
  • Szabo Jeno (care a lucrat o perioadă împreună cu celebrul căpitan Jacques Ives Cousteau, pe care l-a însoţit într-o expediţie)  are si o alta initiativa: a introdus in activitatea centrului de cercetari subacvatice un program care il deruleaza activitati si exercitii destinate copiilor cu autism (cu varsta de la 4 ani in sus). Exercitiile au loc doar cu programare.
  • Locurile de cazare in pensiunile agroturistice covasnene din Asociatia Nationala de Turism Rural Ecologic si Cultural (ANTREC) sunt rezervate in procent de 100% pentru miniconcediul de Sfanta Maria ? a declarat Daragus Attila, vicepresedintele ANTREC in care sun incluse aproximativ 20-25 de pensiuni.
  • Intre 11-20 august are loc Festivalul International de Folclor Sfantul Stefan, editia XIX-a la Cluj Napoca.
  • Pe 14 august este organizata editia a 8-a a Zilei Portilor Deschise la Casa Memoriala Szabédi László din Cluj Napoca. Szabédi László (1907-1959) a fost poet, jurnalist, traducator, profesor universitar la UBB.
  • Intre 14-20 august cu loc Zilele Culturale Maghiare din Cluj Napoca.

Bejegyzés navigáció