Fipronil rovarirtó szerrel szennyezett tojáskészítményt találtak hazánkban is az élelmiszerbiztonsági ellenőrök – közölte az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság (ANSVSA) tegnap.

A Németországból érkezett egytonnás folyékony tojássárga-szállítmányt egy Temes megyei raktárban foglalták le, még mielőtt az áru a felhasználókhoz került volna. A tojáskészítményt elégetik. A szennyezés gyanújával 180 tojástermelő telepet zártak be, amelyek közül több mint 25 helyszínen szennyezett tojásokat is találtak. Az élelmiszerbiztonsági hatóság területi szervezeteit készenlétbe helyezték, hogy azonnal közbeléphessenek, ha újabb figyelmeztetést kapnak az uniós rendszerben.

A hatóságok szúrópróbák során ellenőrzi az országban található tyúkfarmokat, hogy a mérgező rovarirtóval szennyezett tojások forgalomba kerülésének elejét vegye. Holland eredetű szennyezett tojást Németországban, Belgiumban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Svájcban, Szlovákiában és Hongkongban is találtak a hatóságok.

A Fipronil rovarirtó szert az állatgyógyászatban használják élősködők, bolha, tetű és kullancs irtására. Nagy mennyiségben a szervezetbe kerülve máj-, pajzsmirigy- vagy vesekárosodást okozhat.