Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet „fővárosában”, a szíriai Rakkában még körülbelül kétezer harcos küzd az amerikaiak által támogatott Szíriai Demokratikus Erők (SDF) ellen – tudatta újságírókkal Washingtonban Brett McGurk, a szélsőségesek ellen küzdő nemzetközi koalícióhoz delegált amerikai különmegbízott.

?Ők valószínűleg Rakkában is fognak meghalni? ? húzta alá McGurk. A diplomata elmondta, hogy az Iszlám Állam Irakban a korábban általa ellenőrzött területek 78 százalékáról, Szíriában pedig 58 százalékáról szorult már ki. A különmegbízott kifejtette, hogy a koalíciós erők minden katonai művelet előtt körbeveszik a célterületet, hogy meggyőződjenek arról, hogy az Iszlám Állam soraiban harcoló külföldi harcosok ne szökhessenek el Irakból vagy Szíriából.

A diplomata kitért arra is, hogy a török haderővel együttműködve, a szír-török határ egészét sikerült lezárni, így az Iszlám Állam már nem tud Törökországon keresztül Szíriában képzett terroristák küldeni Nyugatra és a világ más részeibe. McGurk tudatta azt is, hogy a katonai koalíció a harctéren talált adathordozók, mobiltelefonok, címlisták alapján az Iszlám Állam 19 ezer harcosát azonosította név szerint, és az erről készült adatbázist megosztják az Interpollal.