Az orvosok azt javasolják, hogy igyunk a megszokott napi két liternél is több vizet, ugyanis a szervezetünk izzadással próbál lehűlni, és az így elveszített folyadékot pótolni kell.

Ugyanakkor vigyázzunk arra is, hogy a zsíros ételek fogyasztása nehezíti az emésztést, fokozza a melegérzetet, továbbá az izzadással a szervezetünkből só is távozik. Tehát könnyű ételeket együnk, de a sóveszteséget pótolni kell. Lehetőleg kerüljük a napot, és tartózkodjunk a fizikai megerőltetéstől. Ez különösen a szív és érrendszeri bántalmaktól szenvedőkre érvényes.

Forgalomkorlátozás a hőség miatt

Hétvégére is kiterjesztették a forgalmi korlátozásokat, hogy a kánikula ideje alatt védjék a megolvadt útburkolatot. Ma este nyolcig, holnap pedig 10 és 20 óra között nem közlekedhetnek az országutakon és autópályákon a 7,5 tonnánál nehezebb gépjárműveket.

A tiltás nem érvényes a személyszállító járművekre, az élő állatokat, romlandó élelmiszereket szállító teherautókra; a katasztrófa-elhárításhoz, segítségnyújtáshoz használatos járművekre; a hulladékot, üzemanyagot, palackozott ivóvizet szállító, illetve a meghibásodott gépkocsikat elvontató járművekre.

A kánikula miatt tovább csökken az amúgy is cammogó vonatok sebessége. Hogy mennyire, az járatonként változó, annyi biztos, hogy számottevő késésekre kell számítani. Szintén a kánikula hatásait hivatott csökkenteni, hogy korlátozzák az utasok számát egyes járatokon.