Afrikai sertéspestis vírus jelenlétét mutatták ki egy szatmárnémeti háztáji gazdaságban. A fertőzés, amelyet az Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság is megerősített, átterjedt a szomszédos gazdaságra is, ezért elrendelték a két háztáji farmon élő hét sertés elégetését, a sertésólak és a környező épületek fertőtlenítését.

A különleges sürgősségi helyzeteket kezelő országos bizottság elrendelte, hogy az Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság léptesse életbe a sertéspestis esetére kidolgozott kontingenciatervet, amely megszabja, milyen felelősség hárul az érintett minisztériumokra a betegség felszámolása érdekében ? tájékoztat az Agerpres hírügynökség.

A jelek szerint az afrikai sertéspestis vírusa fertőzött állati eredetű termékek révén került az országba Ukrajnából, az epidemiológiai vizsgálat azonban még folyamatba van. A helyzetről értesítették az Európai Unió illetékes hatóságait, illetve az Állategészségügyi Világszervezetet.

Az afrikai sertéspestis rendkívül gyorsan terjed, és a megbetegedett állatok kivétel nélkül elpusztulnak. Nincs vakcina a kór kivédésére, az egyetlen módszer a vírus terjedésének megakadályozására a beteg, illetve a megfertőződésnek kitett állatok elpusztítása.