Elképesztő dolgok történnek itthontájt és a világban, s nem csak azért, mert ilyenkor, úgymond uborkaszezonban a sajtó kénytelen mindenféle figyelemkeltő dolgot kitalálni, hanem azért is, mert a lényegest jószerével már alig lehet megkülönböztetni a lényegtelentől, a hírt az álhírtől. Hagyományos értelemben vett uborkaszezon nincs is, hiszen minden az ég világán kommentálható ?ténnyé? válik. A szó hagyományos értelmében sajtó is alig van már, csak üres bulvár, propaganda és ellenpropaganda.

No de például Tusványossal kapcsolatban csakugyan történnek a szó komoly értelmében is figyelemreméltó dolgok. Közöttük első helyre tenném a tömeges RMDSZ-részvételt és a gazdag programot az idei nyári egyetemen. Ezek mögött lehetetlen észre nem venni az RMDSZ ügyvezető elnökének a ténykedését, szervezőkészségét.

A rendezvény más vonalon elképesztő, mégpedig a hargitai medvejárással összefüggésben. Képzeljék el, egy jó orrú medve magának a Magyarok Világszövetsége elnökének a lakását nézte ki magának kukaként. A szövetség honlapján olvasható, hogy Patrubány Miklós Tusnádfürdő szívében található házába egymás után háromszor is betört. A jó hír az, hogy a román hatóságok ?befogták ezt a medvét, és elszállították az ország más vidékére. Elkezdődhetett tehát a Tusványos!? Rágondolni is rossz: ha a román hatóságok nem olyan közismerten profik, talán nem is lett volna ?biztos pont?…

Feltételezzük, hogy további élelmes toportyánférgek nem fognak a sátrak mozgalmas életébe avatkozni, még kukkolóként sem. Mert íme mit művelt a patrubányi Dörmögő Dömötör (kétségtelenül a székelyföldi RMDSZ-vezetőktől tanulva következetességet): ?Előbb a konyhába, másnap a nappaliba, majd a hálószobába ment be, ahol széthasogatta a kanapé huzatát, és kiszedte a szekrényből a vasalt ruhát.? (A vasalatlant ezek szerint otthagyta, ezen pedantéria is jellemző!) Ételt nem talált, és mégis ment előre, mint egy gerilla gorilla; nem alaptalan a feltételezés, hogy negyedszerre a dolgozószobát vette volna célba, nemzeti/kisebbségi szellemi eledel után kutatva, ezt előzték meg az éber román hatóságok.

No de apropó sajtó! Kereken két évvel ezelőtt az Erdélyben is tisztelt Megyesi Gusztáv, a fokozódó nemzetközi helyzetben (migránsok ezrei szerte a Hargitán, Soros-készültség, vizes vébé és -nyolcasok) ? az illiberális fertőre való figyelmeztetés utáni, a Donald Trump választási győzelmébe vetett remény kifejezése előtti tábor évében ? a Népszabadság hasábjain őszinte aggodalommal arra intette a magyar miniszterelnökének feleségét, hogy bűbájos kis Flóra lányuk, akit apukája akkor magával vitt a vadregénybe, ott, a táborban milyen óriási veszélynek lesz kitéve. Nem, nem a medvére gondolt Megyesi Gusztáv, még csak az apuka előadására sem. (?Nincs azzal semmi baj, ahogyan ő is utalt rá, minden évben túl kell szárnyalnia az előző évi produkciót, s olyat mondani, amitől hónapokra kifekszik Európa, riadókészültségbe helyezi magát a Fehér Ház, s megint mindenki róla beszél.?) Hanem a híres tábori üzenőfalra gondolt, az azon olvasható obszcén szavaktól óvta az akkor tizenegy éves gyermeklányt.

Megyesi pirulva és kipontozva meg is említett néhány friss kívánságot az üzenőfalról ? magunk itt ezt nem tehetjük meg, még a füvezésre való utalást sem idézhetjük. Csak ennyit, Megyesi cikkéből: ?Azt gondolom, hogy egy tizenegy éves, keresztényi szellemben nevelt kislány fejlődésére kifejezetten káros hatással van az ilyen környezet, úgyhogy jövőre azért gondolja meg, hová engedi el a őt. És akkor még Semjén Zsolt puszta jelenlétét és szüntelen mosolygását nem is említettem.? ? zárja szövegét Megyesi Gusztáv, aki azóta meghalt, rövid idővel a Népszabadság kivégzése után.

Bevallom, nekem erről az jutott eszembe, hogy vajon nem kellene-e ugyanígy óvni mindenkit, nem csak a kiskorúakat, a politikai obszcenitás szennyáradatától is? Hogy csak egy példát mondjak: nem lehetne megkímélni a becsületes magyar embereket például attól, hogy az említett nagyon keresztény országban a rendszer első számú publicistája ne gyalázhassa a katolikus egyházfőt (aki államfő is!) minősíthetetlen, a tusnádi üzenőfalon olvashatóknál is mérgezőbb kifejezésekkel, és ne írhasson le egy olyan mondatot, hogy: ?Ott kell hagyni az Uniót, ezt az egész ótvaros disznóólat, ott kell hagyni a francba, le kell zárni a határainkat, azok meg ottan rohadjanak meg!?

Ez a mondat már átvezet a világméretű elképesztő dolgok világába. Holnapután, szombaton talán megtudjuk, hogy programot fejez ki, vagy csak az udvari bolond delíriumának terméke. Mindenképpen érdekes lesz, hogy a világ egyes meghatározó nagyjainak, valamint a náluk kisebbeknek az EU-ellenességére mit fog mondani Románia… És ?kinek az oldalára fog állni? az RMDSZ ebben az elképesztő harcban? Mert előbb-utóbb színt kell vallani.