Több téren is sikeresnek bizonyul a korrupció visszaszorításának román modellje, és Bulgária is inspirálódhat belőle – jelentette ki ma Rumen Radev bolgár államfő, aki ma érkezett kétnapos hivatalos látogatásra Romániába. A bolgár elnököt ma reggel a Cotroceni-palotában fogadta Klaus Johannis államfő.

Az Államelnöki Hivatal tájékoztatása szerint a látogatás célja a két ország közti kétoldalú kapcsolatok elmélyítése. A két államfő tárgyalt a NATO keretében zajló együttműködésről és a térség biztonsági kihívásairól is, de napirennden szerepel a gazdasági kapcsolatok kibővítése is, különös tekintettel az energia- és szállítási szektorra.

Románia az Európai Unión belül Bulgária harmadik legjelentősebb kereskedelmi partnere. A gazdasági együttműködés jegyében a két államfő holnap részt vesz a bolgár-román üzleti fórum megnyitóján.

A két ország európai vonatkozású kapcsolatainak elmélyítését az teszi még aktuálisabbá, hogy 2018 első félévében Bulgária, 2019 első félévében pedig Románia viseli az EU Tanácsának elnöki tisztségét – olvasható az Államelnöki Hivatal közleményében.