Teljes mértékben elítéli a magyar közösség elleni uszítás minden formáját a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat. Benkő Erika, a szervezet vezetője szerint az utóbbi napokban szélsőséges formát öltött magyarellenesség az országos román, valamint a közösségi médiában. A jogvédő szervezet névre szóló feljelentést tesz az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál minden olyan magyarellenes kijelentés miatt, amely során a magyar közösséget és annak tagjait méltóságában sértő módon, bántó szándékkal tettek.
Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke is közölte: a szövetség a diszkriminációellenes és audiovizuális tanácsnál tett feljelentést Traian Băsescu és négy román hírtelevízió – a Realitatea TV, a Naşul TV, a B1TV és Digi24 – ellen magyarellenes megnyilvánulásaik miatt.

A volt államfő a magyarság ünnepét, március 15-ét támadta, amikor azt mondta, hogy Románia nem ismerhet el hivatalosan olyan ünnepet, amely egyebek mellett Erdély Magyarországhoz való csatolását jelenti. Traian Băsescu szerint az, hogy a román törvénybe iktassák március 15-ét, annyi mintha saját történelmedet lehúznád a budin. Hogyan térnének haza a PSD és ALDE képviselői Erdélybe? Hogyan fogják meggyőzi az ott élőket, hogy 1848-49-ben a magyar grófok hadserege nem gyilkolt le néhány tízezer románt? ? tette fel ezeket a kérdéseket Traian Băsescu szenátor, aki szerint a Szociáldemokrata Párt és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége alkalmatlanok a kormányzásra, ezt bizonyítja az RMDSZ-szel történt megállapodásaik is.

Kelemen Hunor, RMDSZ-elnök ?abszolut elfogadhatatlannak? nevezte volt államelnök kijelentéseit, és hozzátette: Traian Băsescu egy olyan mandátumot tudhat maga mögött, amely bármikor megkérdőjelezhető és legkevesebb kétszer könyörgött a magyarok, székelyek szavazataiért.

Mint ismeretes, a Román Akadémia is állásfoglalásban tiltakozott a javaslat ellen, hogy március 15. legyen hivatalos ünnep Romániában. A bukaresti tudományos köztestület elnöksége felszólította a román politikai osztály képviselőit, ne sértsék meg ?több tízmillió román lelkét, ne csúfolják meg azt az évet, amikor a független, modern és nagy Románia száz éves létének megünneplésére készülnek a románok szerte a nagyvilágban?.