Hétfő estétől ritkán tapasztalt intenzítású magyarellenes hangulatkeltés folyt elsősorban az ellenzéki pártokhoz közelálló tévécsatornákon és webes felületeken.

A prímet a Realitatea hírtelevízió és a Hotnews hírportál vitte. A Realitatea esti műsorát vezető Rare? Bogdan úgy fogalmazott: a máramarosi románok ?készítik a bicskát?. Ugyanabban a műsorban Cristian Diaconescu volt külügyminiszter, Traian Basescu pártjának alapító elnöke úgy értékelte: a magyaroknak tett „engedmények” miatt olyan helyzet alakult ki, mintha valaki ?gránáttal sétálna egy nukleáris silóban?.

Traian Băsescu volt államfő, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke szerint Dragnea és Tăriceanu ?eladta az ország történelmét?.

Raluca Turcan liberális képviselő, vasárnapig a párt ideiglenes elnöke közleményt adott ki, amely leszögezte: ?elröpült egy golyó a fülünk mellett?. Ezzel a PSD és az RMDSZ között kis híján létrejött megállapodásra utalt, amelynek révén a kormánypárt szerinte olyan elveket és alkotmányos értékeket bocsátott áruba, amelyek nem képezhetik alku tárgyát.

Emil Boc kolozsvári polgármester, volt kormányfő felszólította a kormánypárti vezetőket, hogy ?ne játszadozzanak ilyen súlyos dolgokkal?, ?ne bocsássák áruba Erdélyt egy marék szavazatért?.

Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető reggel még azt posztolta a Facebook-oldalára, hogy izgalmas napnak ígérkezik a mai. Később frissítette a bejegyzését, és azt írta: győzött a sötétség.