Fel sem merül, hogy az RMDSZ megszavazza a bizalmatlansági indítványt ? jelentette ki kedden Tánczos Barna szenátor, miután kiderült, hogy mégsem kerülnek napirendre azok a törvénytervezetek, amelyeknek elfogadását sajtóhírek szerint támogatta volna a Szociáldemokrata Párt az RMDSZ szavazatairért cserébe.

A PSD belement volna abba, hogy fontos törvényeket ? köztük az egy évtizede jegelt kisebbségi törvényt és a március 15-ét hivatalos munkaszüneti nappá nyilvánító tervezetet ? még a bizalmi szavazás előtt napirendre tűzzék és elfogadják. Azonban az ezt követő ultranacionalista hangulatkeltés meghiúsította a megegyezést.

Tánczos Barna szenátor szerint ?kevesebb mint 12 óra alatt sikerült a nacionalista sajtónak földbe döngölni a kulturális autonómia törvénytervezetünket. A tervezettel együtt azokat a román politikusokat is, akik – igaz, hogy pártutasításra – de megszavazták volna ezeket a jogszabályokat?.

Az RMDSZ-szel lezárultak a tárgyalások ? erősítette meg kora délután Calin Popescu Tariceanu, a szenátus és a koalíciós ALDE elnöke is. Előzőleg olyan információk láttak napvilágot, hogy saját pártjából is támadják Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnököt a magyaroknak tett úgynevezett engedmények miatt. Corneliu Buicu Maros megyei képviselő, az egészségügyi szakbizottság elnöke a Facebook-oldalára azt írta: soha nem szavazna meg olyan törvényt, amelyik ?veszélyezteti az országomat és a népemet?. Ezzel a március 15-ét hivatalos ünneppé nyilvánító tervezetre utalt.