Jó az esély arra, hogy már a jövő hónap elején elfogadják az atomfegyverek betiltásáról szóló nemzetközi szerződést, mert már több mint 130 ország támogatja a kezdeményezést – jelentette ki tegnap este az ENSZ genfi székhelyén a szerződéstervezetet tárgyaló konferencia elnöke. Ez lehet az első megállapodás, amelynek aláírói a nukleáris fegyverek tesztelésének, előállításának és használatának teljes tilalmára vállalnak kötelezettséget.

A tárgyalások július 7-éig tartanak. Viszonylag kevés ország nem támogatja az egyezményt, ám ezek éppen azok, amelyek nyíltan vagy gyaníthatóan atomfegyverrel rendelkeznek: az Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Kína, Franciaország, India, Pakisztán, Észak-Korea és Izrael.

Az Egyesült Államok és néhány másik atomhatalom a teljes tiltás helyett azt szeretné, ha megszigorítanák és megerősítenék a csaknem fél évszázados atomsorompó-szerződést, amelynek célja még az volt, hogy az öt eredeti atomhatalom – az Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország és Kína – mellett más országok ne jussanak nukleáris fegyverhez.