Donald Trump amerikai elnök ma a floridai Miamiban felvázolja kormányzatának Kuba-politikáját, amely a kiszivárgott információk szerint részben szakít az elődje, Barack Obama Kuba-politikájával.

A Fehér Házból kiszivárgott – vagy kiszivárogtatott – hírek szerint az amerikai elnök szigorításokat hirdet meg a kétoldalú viszonyban, s lényegében „bezárja” az elődje, Barack Obama elnök által Kuba és az Egyesült Államok között megnyitott kapuk egy részét. Így például várhatóan bejelenti, hogy kormánya korlátozza amerikaiak kubai utazásait, s leállítja, vagy legalábbis nagyon megszigorítja amerikai cégek üzleti tárgyalásait a kubai hadsereg által ellenőrzött cégekkel (amelyek a gazdaság sok területén vannak jelen, s kivált nagy érdekeltségekkel rendelkeznek a turisztikában).

Barack Obama és Raúl Castro kubai elnök 2014 decemberében megállapodott a diplomáciai viszony helyreállításában, majd 2015 augusztusában az Egyesült Államok – több mint fél évszázad után – ismét megnyitotta nagykövetségét Havannában. (MTI)