Hadas Miklós szociológus, miután kimerítően taglalta azt, hogy milyen irányban változik a férfi Nyugaton, ezzel zárta fejtegetéseit:

?Trump legalább akkora kockázatot jelent a világpolitikában, mint az Iszlám Állam. Hiszen általa most egy 16. századi mintákat követő elefánt rontott be a nemzetközi kapcsolatok porcelánboltjába.?

Arról most ne vitatkozzunk, hogy Trump tette mennyire 16. századi ? bár jócskán az; sőt, lehet, hogy az ősember is olykor Trumphoz hasonlóan tört és zúzott. És az is vitatható, hogy porcelánboltnak tekinthetők-e a nemzetközi kapcsolatok. A szociológus úr túlértékeli azokat ? én inkább az alakoskodásra, kétszínűségre, hazudozásra gondolok a diplomaták ténykedését látva, nem valami nemes porcelánra. De ez legyen az én bajom. Az viszont közismert, hogy a nemzetközi szerződések betartását semmi sem garantálja. Trump elnök legalább elárulta a szándékait, amikor kilépett a klímaegyezményből. Oroszország és India nem lépett ki, holott csendben húzzák?halasztják a klímaegyezmény előírásainak életbeléptetését. És most már nyugodtan tehetik, mert Amerika nem fogja megróni őket érte? A rossz példa ragadós ? nyilvánosan segít minden halogatót.

Persze, mint mindig, van még remény. Az EU-ban sikerült 25 év alatt ? 25,4 millióról 3,1 millió tonnára ? csökkenteni a kéndioxid-kibocsátást. De ettől még nem hajthatjuk nyugodtan álomra a fejünket. Mert Franciaországban ? például ? a légszennyezés évente 48 ezer ember halálát okozza. Egy párizsi nő beperelte a francia kormányt, mert decemberben ? amikor a francia fővárosban a légszennyezés a legsúlyosabb ? az asszony légzési betegségei mellé újabb baj társult: szívburok gyulladást kapott. Hát ez nem valami vidám dolog?

Reményt keltő viszont az, hogy szép hazánkban született egy törvénytervezet, mely szerint 2o2o-ig Bukarestben, minden kerületben 1o?1o elektromos töltőállomást kell létesíteni; Románia százezernél több lakosú városaiban pedig, mindegyikben, öt?öt elektromos töltőállomást, hogy a környezetet súlyosan szennyező benzinmotoros és dízelmotoros járművek helyett minél előbb be lehessen vezetni a villanymotoros járműveket. Most már csak az a gond: mikor lesznek ilyen járműveink?

Nyilván, nem mi vagyunk a világ fő környezet-szennyezői, hanem az említett nagyhatalmak, például. Azért Trump elnök is elgondolkozhatna azon, hogy miért olyan szörnyű az időjárás Kaliforniában? Szörnyű szárazsággal küzdenek újabban minden évben. Az állam ivóvíz készlete a minimumra csökkent. Évente erdőtüzek pusztítanak többezer hektáron? Hadd, ne soroljuk! Mindenesetre a megújuló energiaforrások használatára befektetést eszközölt amerikai vállalatok be akarják perelni Trump elnököt, hogy fizessen nekik kártérítést a hiába eszközölt befektetésekért. Ettől talán észre tér majd a Fehérházban lakó nemes őselefánt. Ki tudja?