Márciusban a vártnál nagyobb mértékben, több mint ötéves mélypontra, 22,5 százalékra süllyedt agörögországi munkanélküliség.

A görög statisztikai hivatal csütörtöki közlése szerint az előző havi 22,9 százalékról 22,5 százalékra csökkent a munkanélküliség Görögországban az év harmadik hónapjában. Ez a legalacsonyabb ráta 2012 februárja óta. Elemzők előzetesen 22,8 százalékkal számoltak.

A munkanélküliek száma havi szinten 1,8 százalékkal csökkenve, 1,1 millió volt, míg a foglalkoztatottak száma 0,3 százalékkal emelkedett, 3,7 millió volt Görögországban.

A javulás ellenére a görög munkanélküliségi ráta még mindig több mint a duplája az euróövezeti átlagnak, ami 9,3 százalék.
Az előző év azonos hónapjában 23,8 százalékon állt a görögországi munkanélküliség, a rekordszintet pedig 2013 júliusában érte el, amikor 27,9 százalék volt.

A munkanélküliség leginkább a fiatal korosztályt sújtja: a 15-24 éves korcsoportban rendkívül magas, 46,6 százalék volt a munkanélküliségi ráta, a tavalyi év azonos hónapjához képest azonban 3,4 százalékpontos javulás történt márciusban.

Ezzel szemben a 65-74 éves korcsoportban a munkanélküliség éves szinten 0,7 százalékponttal tovább emelkedett, és 12,7 százalékot ért el az év harmadik hónapjában.

A rendkívül magas adósságállománnyal rendelkező Görögországnak rövid időn belül meg kellene kapnia az aktuális hitelkeret újabb részletét, hogy törleszteni tudja a júliusban lejáró hétmilliárd euró tartozását.

A görög költségvetést 2010 óta nemzetközi hitelek tartják működésben. A harmadik mentőcsomag feltételeiben Athén 2015-ben egyezett meg a hitelezőkkel, és átfogó reformok végrehajtása mellett kötelezte el magát 2018-ig.

A 86 milliárd eurós hitelcsomag finanszírozásában – az előző kettővel ellentétben – a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nem vesz részt, mert nem tartja fenntarthatónak a görög adósság törlesztését, s annak enyhítését szorgalmazza. Németország azonban az adósság elengedésének minden formáját elutasítja, a hitelfeltételek érvényesítése érdekében viszont elengedhetetlennek tartja az IMF részvételét a programban.