Jimmy Carter elnök egykori nemzetbiztonsági főtanácsadója pénteken Washington közelében hunyt el. Halálhírét lánya jelentette be az egyik közösségi oldalon.

A lengyel származású politikus élete végéig aktív közéleti tevékenységet folytatott, sőt, több amerikai televízióban felbukkant meghívott vendégként, így az amerikai közszolgálati televízió heti hírműsorában is.

Carter munkatársaként döntő szerepe volt abban, hogy 1979-ben az elnök Bécsben aláírhatta a hadászati fegyverzetek korlátozásáról szóló, SALT-2 néven ismert amerikai-szovjet megállapodást. Sokat tett a kínai kapcsolatok normalizálásáért és például az izraeli kormányfő Menáhem Begin és az egyiptomi elnök, Anvár Szadat közötti kapcsolatok javításáért is, ami végül elvezetett a Camp David-i békéhez.

Az ő tanácsára indult meg az afganisztáni háborúban résztvevő muzulmán felkelők amerikai fegyverekkel való ellátása is, ezzel pedig közvetetten szerepe volt a Szovjetunió vereségében.

Nevéhez is fűződik a Prágai Folyamat is, amelyben transzatlanti politikusok elítélik a kommunista diktatúrák által elkövetett bűncselekményeket.