Klaus Iohannis visszaküldte megfontolásra a parlamentnek a védelmi minisztérium belső szervezéséről szóló jogszabályt, amely többek között arról is rendelkezik, hogy miként menthető fel tisztségéből a védelmi minisztérium hírszerző szolgálatának (DGIA) igazgatója.

Liviu Dragnea képviselőházi elnöknek címzett levelében az államfő kifejti: a jogszabályt azért kell újratárgyalni, mert elfogadásakor sérült a kétkamarás parlament elve, ugyanakkor a törvény más törvényekben lefektetett fogalmakat, jogköröket és struktúrákat módosít.

Konkrétan Iohannis többek közt azt kifogásolja, hogy a kihirdetésre küldött törvény szerint a katonai hírszerzés igazgatójának a kinevezését az államfő által elnökölt védelmi tanácsnak (CSAT) is jóvá kell hagynia, viszont a felmentését a védelmi miniszter egymaga is rendeli el.

A törvény ugyanakkor felhatalmazza a védelmi minisztert a hadsereg általános mozgósítására, ami az alkotmány szerint csakis ‘a védelmi tanács jóváhagyásával történhet meg’ ? érvel az államfő.