Aktiválta a román és bolgár munkavállalók beutazásának korlátozásáról szóló védzáradékot a svájci kormány ? közölte tegnap  a svájci szövetségi tanács (Bundesrat). Az EU és Svájc között jelenleg érvényben levő szerződés értelmében az EU-országok állampolgárai megkötések nélkül vállalhatnak munkát és telepedhetnek le az alpesi országban.

A megállapodás ugyanakkor tartalmaz egy olyan záradékot, mely lehetővé teszi Svájc számára, hogy egyoldalúan és korlátozott ideig kvótákat vezessen be bizonyos feltételek mellett. Tavaly június és idén május között a bolgár és román állampolgárok esetében a svájci hatóságok mindössze 996 ember esetében adták meg a munkavállalói és az ideiglenes tartózkodási engedélyt. A svájci kormány ezt azzal magyarázta, hogy az említett uniós tagállamok állampolgári „egyértelműen” átlépték az engedélyekkel kapcsolatban megállapított küszöbértéket.

A kormány a védzáradékot nem aktiválta a rövid távú tartózkodásra jogosító engedélyek esetében. Tavaly mintegy 3300-an vándoroltak ki Svájcba Romániából és Bulgáriából, ez duplája a 2015-ös számadatnak.