• Forumul Civic al Românilor din judeţete Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) susţine că „a fost o eroare legislativă grosolană” adoptarea legii care prevede folosirea limbii materne în domeniul medical. Într-un comunicat de FCRCHM, care grupează 36 de organizaţii ale societăţii civile româneşti din Ţinutul Secuiesc, se arată că legea este anticonstituţională, discriminatorie şi „un lux inutil”, care va împovăra sănătatea şi sistemul de asigurărilor sociale cu birocraţi.
  • Alegerea lui Emmanuel Macron în funcţia de preşedinte al Franţei e un semn bun, pentru că este un pro-european – a declarat preşedintele executiv al UDMR, Porcsalmi Bálint, adăugând că victoria lui Marine Le Pen ar fi însemnat un eşec pentru democraţie. ”Alegerile din Olanda şi Franţa demonstrează că populismul şi extremismul pot fi învinse prin căi democratice”, a conchis preşedintele executiv al UDMR.
  • In weekend, La Szekszárd, a fost lansat un volum care prezinta memoriile secuilor din Bucovina. Cartea prezinta istoria acestui grup etnic prin memoriile a 35 de secui bucovineni, intitulat „Interpret de baladă”. Secretarul ungar de stat pentru politică naţională, Árpád János Potápi (care provine dintr-o familie de secui bucovineni) a amintit că secuii bucovineni formează un grup de popor maghiar, a cărui istorie timp de două secule nu a fost legată de Ungaria.
  • Timisoara este gazda Galei Premiilor UNITER, ajunsă la cea de-a XXV-a editie. Evenimentul are loc astazi la Teatrul Naţional ?Mihai Eminescu? din Timişoara. Intre nominalizarile pentru cel mai bun actor în rol secundar apare si Miklós Bács pentru rolul Satin din spectacolul În adâncuri la Teatrul Maghiar de Stat Cluj.
  • O campanie vizand incurajarea deplasarii cu bicicleta la locul de munca va fi lansata astazi la Sf. Gheorghe. Campania se va derula timp de o luna, fiind initiata de un grup de tineri din Sf. Gheorghe. Potrivit declaratiei lui Csanád Birtalan, in campanie au intrat aproximativ 15 parteneri, care pe parcursul derularii acesteia, vor oferi celor care vor lasa masinile acasa si vor merge cu bicicleta in locurile in care trebuie da ajunga, diverse produse sau servicii.
  • Avanpremiera spectacolului ?Rug?, în regia lui Armin Petras, după romanul lui György Dragomán, a fost jucata ieri pe scena Teatrului National din Sibiu, si se va mai juca în 19 si 20 mai. Spectacolul reuneste mai multe teatre din lume, iar povestea va fi transpusă în realitate în mai multe limbi, în România, Germania si Ungaria. Fiecare reprezentatie va avea în distributie câte două actrite din teatrele aflate în colaborare cu TNRS. Povestea a fost transpusă pentru prima dată într-un spectacol, ?Rug?, rezultat al muncii deosebite depusă de teatre din Stuttgart, Sibiu, Dresda si Budapesta, în care joacă actrite din toate teatrele implicate.
  • Clubul Copiilor Sighetu Marmaţiei, organizează în zilele de 8 şi 9 mai, Festivalul Internaţional de Folclor ?Am fost ş-om fi?, la care vor participa formaţii din Ungaria, Serbia, Slovacia, Ucraina, şi din România.
  • Maine, la Istanbul, se desfasoara cea de?a II-a ediţie a proiectului ?Noaptea lungă a filmelor scurte de Ziua Europei ? organizată de reţeaua locală a EUNIC, la sediul Institutul Balassi – Institutul Cultural Maghiar din Istanbul.

Bejegyzés navigáció