Módosító javaslatokkal kiegészítve, kedvezően véleményezte ma a szenátus jogi bizottsága a közkegyelmi törvény tervezetét ? adja hírül az Agerpres. A bizottság tagjai közül öten – a szociáldemokrata párti és az RMDSZ-es szenátorok – támogatták szavazatukkal a tervezetet, a Nemzeti Liberális Párt és a Mentsétek meg Romániát Szövetség szenátorai a tervezet ellen voksoltak. 

A jogi bizottság elnöke, Şerban Nicolae szerint amennyiben jelenlegi formájában alkalmaznák a jogszabályt, 433 fogvatartott teljes körű közkegyelemben részesülne, vagyis a törvény életbe lépésétől számított 48 órán belül kiengednék őket a börtönből, 589 elítéltnek pedig három évvel lerövidülne a büntetése. A testület elküldi véleményezését a házbizottságnak, amely felveheti a jogszabály-tervezetet a plénum hétfői ülésének napirendjére.

Liviu Dragnea a Szociáldemokrta Párt elnöke a jogszabállyal kapcsolatban kijelentette, nem a Şerban Nicolaéjé az utolsó szó. Dragnea hozzátette: szerdán ül össze a Szociáldemokrta Párt Országos Végrehajtó Bizottsága, hogy megbeszélje a közkegyelmi törvény tervezete kapcsán kialakult helyzetet. A pártelnök ugyanakkor szankciókat is kilátásba helyezett.

A Nemzeti Liberális Párt név szerinti szavazást fog kérni a közkegyelmi törvénytervezet esetében és a PNL ellene fog voksolni – jelentette be ma Alina Gorghiu.