Vlagyimir Putyin orosz elnök tegnap Szocsiban fogadta Angela Merkel német kancellárt, ma pedig Recep Tayyip Erdogan török államfővel tárgyal. A mai találkozón a szíriai rendezésről és a haditechnikai együttműködés kérdéseiről lesz szó. Putyin és Erdogan legutóbb március 10-én találkozott Moszkvában.

Az orosz államfő Angela Merkellel a kétoldalú kapcsolatokról, valamint regionális krízisekről, köztük kiemelten az ukrajnai válságról és a szíriai konfliktusról tárgyalt. Moszkva és Berlin megerősítette, hogy az összes félnek be kell tartania a kelet-ukrajnai válság rendezéséről megkötött minszki megállapodásokat, az Oroszország ellen bevezetett európai szankciók feloldása pedig csakis a minszki megállapodások végrehajtása esetén lehetséges. A német kancellár kétévi kihagyás után, most azért látogatott el hivatalosan Oroszországba, hogy előkészítse a G20 csoport július 7-e és 8-a között megtartandó hamburgi csúcstalálkozóját. Merkel konstruktív partnernek nevezte Oroszországot csoporton belül.

A Kreml sajtószolgálata közben közölte, hogy Vlagyimir Putyin és Donald Trump amerikai elnök tegnapi telefonbeszélgetésük alklamával egyetértett egy személyes találkozó megszervezésében a G20-csoport hamburgi csúcstalálkozóján. Ez volt az első ismertté vált kapcsolatfelvétel a két államfő között a Szíria elleni amerikai robotrepülőgép-csapás óta. A cél a rendezési folyamat feltételeinek megteremtése Szíriában – olvasható a Kreml közleményében.