Stabilra rontotta az elmúlt éjjel a felminősítés lehetőségére utaló eddigi pozitívról Románia államadós-besorolásának kilátását a Moody’s Investors Service, levéve a napirendről a román szuverén adósosztályzat javítását.

A nemzetközi hitelminősítő a péntek éjjel Londonban bejelentett döntést elsősorban azzal indokolta, hogy az expanzív román költségvetési politika az államháztartási hiány érdemi növekedését okozta, és ez várhatóan a hazai össztermékhez (GDP) mért államadósság-ráta emelkedéséhez vezet. A Moody’s az indokok között említi azt is, hogy a román makrogazdasági politika pro-ciklikus jellege gyors bérnövekedéshez, a versenyképesség romlásához és a folyómérleg-hiány bővüléséhez vezetett – áll a hitelminősítő indoklásában.

A Moody’s szerint a román kormány a költségvetési politika lazításából és az államadósság-ráta ebből eredő növekedéséből következtethetően nem használta ki a kedvező makrogazdasági és piaci feltételeket arra, hogy egyértelműen lefelé tartó pályára állítsa közadósság-állományt, és arra sem, hogy helyreállítsa a költségvetési védőtartalékokat, amelyeket a pénzügyi válság idején elveszített.