Rex Tillerson amerikai külügyminiszter kijelentette tegnap, hogy a Teheránnal két éve kötött nukleáris megállapodás nem alkalmas arra, hogy céljának megfelelően korlátozza Irán atomhatalmi törekvéseit.

„Egy ellenőrizetlen Irán ugyanazt az utat járhatja be, mint Észak-Korea, és magával sodorhatja a világot” – mondta sajtóértekezletén az amerikai diplomácia vezetője. A nukleáris megállapodás csak hátráltatja, de nem fogja megfékezni Teherán az irányú er?feszítéseit, hogy nukleáris fegyverre tegyen szert – hangsúlyozta Rex Tillerson. Hozzátette, hogy a Teheránnal az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország által aláírt megállapodás elkövette azt a hibát, hogy rövid időre „lefizetett egy nukleáris ambíciókat dédelgető hatalmat”, s ezzel a jövőbe tolta ki a problémát, valaki másra hagyva a megoldását – mondta az amerikai külügyminiszter.

A Fehér Ház egy nappal korábban jelentette be, hogy Donald Trump elnök kormánya felülvizsgálja az Egyesült államok iráni politikáját, beleértve azt is, hogy részese maradjon-e a 2015-ben aláírt nukleáris megállapodásnak.