A Nemzetközi Valutaalap 3,8 százalékról 4,2 százalékra javította idei gazdasági növekedési előrejelzését Románia tekintetében. A gazdasági bővülés a fogyasztás erőteljes ösztönzésére és egy újabb sor adócsökkentésre épül ? olvasható a World Economic Outlook által közzétett IMF-jelentésben.

A dokumentum szerint idén Romániában lesz az Európai Unó második legnagyobb gazdasági növekedése, ezt csak Izland előzi meg, 5,7 százalékkal, az átlagos növekedés 2 százalék közül várható, a fejlődő államoknál, ahova Romániát is sorolják, ez átlagosan 3 százalék lesz.

A nemzetközi pénzintézet szakemberei a fogyasztói árak emelkedésének arányát a tavaly ősszel becsült 1,7 százalékról 1,3 százalékra lefele igazították ki. 2018-ban ezzel szemben a korábban becsült 2,5 százalékos növekedés helyett most 3,1 százalékos emelkedést várnak.

Ami a munkanélküliségi rátát illeti, az IMF jelentős mértékben lefele igazította becsléseit: 2017-re a korábban becsült 6,2 százalék helyett, most 5,4 százalékra számítanak, amely 2018-ban 5,2 százalékra csökkenhet.