Csupán ideiglenes megoldással sikerült megállítani a zagy kiömlését az Erdélyi-érchegységben, a szászavinci zagytározóból. A Cupru Min bányavállalat a kormány segítségét kérte a végleges megoldás megtalálásához – közölte tegnap az Agerpres hírügynökség.

Az első becslések szerint hétfő délután mintegy hatezer köbméter szürkeiszap jutott a zagytározó alatti patak völgyébe és ezen keresztül az Aranyos folyóba. Mircea Goia, az állami tulajdonban levő Cupru Min társaság szakembere elmondta, egy, a zagytározó leürítésére épített, de 1988-ban lezárt vezetéken keresztül folyt ki szürkeiszap a patakba. Hozzátette: a patakmedret elzáró kisebb gátak építése csak pillanatnyi megoldás. Míg nem találják meg annak a módját, hogy az iszaptó fenekén hogyan zárják le a gát alatt elvezető vezetéket, további szennyezések veszélye áll fenn.

A szennyezett víz tegnapra mintegy száz kilométert haladt, és a Kolozs megyei Aranyosgyéresig jutott.

A Verespatak szomszédságában lévő egykori Szászavinc helyén ma már több mint 130 hektáros kénsavas iszappal feltelt zagytározó található, amelyből csak az elpusztult falu ortodox templomának tornya emelkedik ki.

Az ország legnagyobb zagytározójában a rézbányászattal foglalkozó Cupru Min társaság tárolja azokat az anyagokat, amelyek a Veresvölgyön (Rosia Poieni) kibányászott ércből a színes fémek kiválasztása után hátramaradnak.