Újabb ballisztikus rakétát lőtt ki ma Észak-Korea a Japán-tengerbe – közölte a dél-koreai hadsereg. Az értesülést Japán és az Egyesült Államok is megerősítette. A rakétát az ország északi részén található Sinpo kikötővárosból indították.

A japán kormány határozott tiltakozását fejezte ki, jelezve, hogy nem tudja tolerálni Phenjan ismételt provokációit. Donald Trump amerikai elnök és Hszi Csin-ping kínai államfő közeljövőben sorra kerülő találkozóján várhatóan fontos téma lesz az Észak-Koreára való nyomásgyakorlás kérdése.

A ballisztikus technológia használatával Észak-Korea megsérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait. 60 kilométert tett meg, mielőtt becsapódott a tengerbe a Koreai-félsziget mellett.

Közben sokan arra keresik a választ, hogy miből futja a világtól elzárkózó nemzeti kommunista rendszernek drága fegyverprogramokra? A Foundation for Defense of Democracy szakértője, Anthony Ruggiero szerint Észak-Korea internetes bankrablásból pénzeli az igen költséges katonai programokat. A gyanút már az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség igazgatóhelyettese is megfogalmazta korábban. Az Egyesült Államokban működő Kaspersky Lab nevű orosz cég pedig azt állítja, hogy Észak-Korea a Lazarus hacker csapat segítségével 18 állam pénzügyi intézményeit fosztogatja.