A koalíciós pártok vezetőinek képviselői indítványaként kerül a parlament elé az új bértörvény tervezete. A dokumentumot csütörtökön terjesztik elő – jelentette be Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök, a képviselőház elnöke.

Dragnea szerint a miniszterelnök és a munkaügyi miniszter javasolta ezt a megoldást a kormánykezdeményezés helyett, mert ezzel időt nyernek ? fogalmazott a pártelnök az Antena 3 televízió műsorában, hozzátéve, hogy a másik koalíciós párt, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének társelnökét, Călin Popescu Tăriceanut is meghívja csütörtökre Sinaiára, hogy lássa el kézjegyével a tervezetet. Addig bármely képviselő és szenátor aláírhatja, aki a jogszabály társkezdeményezői között szeretne szerepelni ? fűzte hozzá.

A szociáldemokrata pártelnök rámutatott, a tervezet értelmében a legkisebb és a legnagyobb közalkalmazotti fizetés között az arány a jelenlegi 1: 15 helyett 1:12 lesz. ?Az 1 jelenti a minimálbért, a 12 pedig az államfő bérét. Az államfő után következik majd a miniszterelnök, a szenátus elnöke, a képviselőház elnöke és a legfelsőbb bíróság elnöke. Jelenleg nagyon magas a legfelsőbb bíróság elnökének a bére” ? fogalmazott Dragnea.

A PSD elnöke hozzátette, az 1, vagyis a minimálbér jelenleg 1.420 lejt jelent, a PSD-kormány mandátumának végéig azonban az 1.750 lejre nő.