Nem kezdeményezi az ügyészségi vezetők leváltását Tudorel Toader igazságügyi miniszter, annak ellenére, hogy tegnap közzétett értékelő jelentése szerint a vádhatóság vezetői megsértették a hatalmi ágak szétválasztásának alkotmányos követelményét.

Laura Codruta Kövesi korrupcióellenes főügyész és Augustin Lazăr legfőbb ügyész leváltását a szociálliberális kormánytöbbség több vezető politikusa sürgette, miután az alkotmánybíróság megállapította, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) túllépte hatáskörét, amikor február elején vizsgálatot indított a büntető törvénykönyvet sürgősségi eljárással módosító kormánytagok ellen.

A miniszter szerint „nem időszerű” az ügyészségi vezetők elmozdítása, miközben a korrupcióellenes harcot bátorító Európai Bizottság továbbra is megfigyelés alatt tartja az igazságszolgáltatást. Toader ma rámutatott: Augustin Lazăr legfőbb ügyész és Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész tevékenységének értékelése törvényes és alkotmányos jogköre.  Az Agerpres beszámolója Toader szerint úgy fogalmazott: az értékelést ‘mindenféle külső nyomás nélkül’ végezte.