Az izraeli-palesztin konfliktusban a kétállami megoldást támogatták az Arab Liga vezetői tegnapi csúcstalálkozójukon Ammánban, és zárónyilatkozatukban kijelentették, hogy készek a történelmi kibékülésre a zsidó állammal, amennyiben Izrael visszavonul az 1967-es, úgynevezett hatnapos háborúban elfoglalt területekről.

Az Ahmed Abdul Geit, az Arab Liga főtitkára által felolvasott dokumentumban az arab államok hitet tettek az izraeli-palesztin békefolyamat támogatása mellett, amennyiben az magában foglalja egy palesztin állam létrehozását Izrael mellett. Az arab államok vezetői zárónyilatkozatukban egyben felszólították a nemzetközi közösséget, hogy tartózkodjanak izraeli diplomáciai képviseleteik Jeruzsálembe költöztetésétől, ami az AP amerikai hírügynökség szerint egyértelmű üzenet volt Donald Trump amerikai elnöknek, aki ismételten kinyilvánította azt a szándékát, hogy kész elismerni Jeruzsálemet Izrael fővárosaként.

A Reuters hírügynökség szerint az arab államok a 2002-es arab békekezdeményezést élesztették fel, amelynek értelmében az arab országok diplomáciai elismerésben részesítenék Izraelt, ha megállapodik a palesztinokkal államuk létrehozásáról. A békekezdeményezés felélesztése a Reuters elemzése szerint egyben aláássa Izraelnek azt a kezdeményezését, hogy a palesztinokkal kötendő békét megelőzően rendezné kapcsolatait egyes arab országokkal. (MTI)