A képviselőház plénuma cikkelyenként elfogadta a Koalíció a családért egyesület alkotmánymódosító kezdeményezését, amely szűkítené a család fogalmát. A javaslat szerint az alkotmányba a következő családfogalom kerülne be:

A család egy férfi és egy nő szabad akaratnyilvánításából létrejött házasságon, a házastársak egyenlőségén és a szülők azon jogán és kötelezettségén alapul, hogy biztosítsák a gyermekek eltartását, nevelését és oktatását.

A hétfő késő délutáni cikkelyenkénti vita során a felszólalók többsége pártállástól függetlenül a javaslat, illetve ? mint mondták ? a hagyományos család és erkölcs mellett tette le a garast.

Gabriel Andronache liberális képviselő ugyanakkor emlékeztette kollégáit: a polgári törvénykönyv elfogadásakor összpárti megállapodás született arról, hogy az egyneműek házasságának tiltását nem emelik alkotmányos szintre. Egyúttal figyelmeztetett: a mostani sikeren felbuzdulva a kezdeményezők nagy valószínűséggel továbblépnek, és ? ugyancsak a hagyományos értékek hivatkozva ? javasolni fogják a nők jogainak a korlátozását.

Az RMDSZ nevében felszólaló Márton Árpád csupán eljárásbeli pontosításokat fogalmazott meg, a Mentsétek meg Romániát Szövetség képviselői nem szólaltak fel az ügyben.