Ünnepi csúcsértekezletet tartanak az EU-tagországok vezetői ma Rómában a Római Szerződés aláírásának 60. évfordulóján. A hat alapító tagállam, Olaszország, Németország, Franciaország, Hollandia, Belgium és Luxemburg 60 évvel ezelőtt, március 25-én írta alá a Római Szerződést amellyel megalapították az Európai Unió elődszervezét és ezzel utat nyitottak a jelenleg ismert Európai Unió felé.

A tagországok állam-, illetve kormányfői ma azért gyűlnek össze az olasz fővárosban, hogy megünnepeljék az évfordulót és megbeszéléseket folytassanak az immár 27 tagú unió jövőjéről is. Az Európai Bizottság március 1-jén mutatta be az Európa jövőjéről szóló fehér könyvet, és vitát indított, amelynek keretében a polgárok és a vezetők kialakíthatják az unió jövőképét. Az állam- és kormányfők március 10-i brüsszeli találkozóját követően a római csúcstalálkozó adja a következő alkalmat arra, hogy az uniós vezetők e kérdésben előrelépjenek ? adja hírül az MTI.

Az olasz főváros központját ma teljesen lezártak még a gyalogosforgalom előtt is az EU-csúcstalálkozó miatt. Róma belvárosának szélesebb körzetébe is csak biztonsági kapukon keresztül lehet belépni.