Az Egészségügyi Minisztériumnak továbbra sincs megoldása a tüdőátültetések problémájára. Florian Bodog rádiónk kérdésére elmondta: a kormány megpróbál újabb egy évre megállapodni a bécsi AKH klinikával, amely pár napja szerződést bontott a román féllel.

A miniszter arról nem beszélt, hogy hova fordulhatnak a páciensek, amennyiben nem sikerül megállapodni a bécsiekkel. Annyit tett hozzá, hogy tárgyalásokat folytat a szervátültetésekkel foglalkozó európai szervezet, az Eurotransplant vezetőivel, és a segítségükkel próbál megoldást találni.

Egyes információk szerint a bécsi klinika már tavaly jelezte a román hatóságoknak, hogy nincs szándékában meghosszabbítani a lejáró szerződést. Florian Bodog ma kapja kézhez a szakértői jelentést a fővárosi Sfânta Maria Kórházról, ahol több millió eurós beruházással létrehoztak egy transzplantációs központot, és amelynek nincs egyetlen tüdőátültetésre szakosodott sebésze sem. Az Országos Szervátültetési Ügynökség ennek ellenére jelentésében megállapította, hogy az intézmény teljesíti a transzplantációhoz szükséges feltételeket ? közli a Mediafax.

Az egészségügyi miniszter kedden jelentette be, hogy már nem fogadják a bécsi AKH klinikán a tüdőátültetésre jelentkező romániai pácienseket. Florian Bodog bejelentése derült égből villámcsapásként hatott, hiszen a széles nyilvánosság előtt titok volt, hogy Romániában nem végeznek tüdőátültetéseket, és a betegeket Bécsbe szállítják.

Emlékezetes ezzel kapcsolatban a tavaly őszi választási kampány idején kirobbant botrány, amelynek során Gabriela Firea bukaresti főpolgármester és Narcis Copcă, a fővárosi Sfânta Maria Kórház menedzsere kézen-közön gyilkosnak és a román szervek kiárusítójának nyilvánította az akkori egészségügyi minisztert, mert az elmondta, hogy a szóban forgó létesítményben nem adottak a transzplantáció feltételei.

A választási kampány elmúltával az Egészségügyi Minisztérium élére éppen Firea asszony párttársai kerültek, és kiderült, hogy a technokrata miniszter, Vlad Voiculescu tényleg igazat mondott: a ?Sfânta Maria? Kórházban valóban nem adottak a tüdőátültetés feltételei. Az Országos Szervátültetési Ügynökség mai jelentésében ennek első látásra ellentmond. Ezért is kérdés, hogy Vlad Voiculescu utódja, a szociáldemokrata Florian Bodog miért küldte ugyancsak küldte az életmentő műtétre várakozókat.