Elfogadta a Szenátus plénuma azt a törvénytervezetet, amely hatálytalanítja a 2014/55-ös sürgősségi kormányrendeletet, amely lehetővé tette a helyi választottaknak, hogy pártot váltsanak anélkül, hogy elveszítenék mandátumukat.

A szenátorok azt követően vizsgálták felül a jogszabályt, hogy az alkotmánybíróság megállapította, a 2014/55-ös sürgősségi kormányrendeletet elfogadó törvény alkotmányellenes. Az Agerpres beszámolója szerint a vita alatt Eugen Pîrvulescu, a Nemzeti Liberális Párt szenátora kijelentette, hogy a szóban forgó sürgősségi kormányrendelettel Victor Ponta és Liviu Dragnea 500 polgármestert ‘lopott el’ az ellenzéktől és ezt a hibát két és fél évvel az események után sem hajlandóak elismerni. Şerban Nicolae, a Szociáldemokrata Párt szenátora ‘tartalmatlan’ retorikával vádolta a liberálisokat és azt mondta, hogy a polgármesterek saját akaratukból cselekedtek.

A szavazást követően Mihai Goţiu, a Mentsétek meg Romániát Szövetség szenátora úgy fogalmazott, hogy az 55-ös rendelet a ‘demokrácia megcsúfolása’ volt. (Agerpres)