Országszerte ünnepi rendezvényeken emlékeznek meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseiről. A nemzeti ünnep alkalmából Sorin Grindeanu kormányfő is köszöntötte a magyarokatÜzenetében a miniszterelnök azt írja: ?Az egység a sokféleségben európai elvére alapozva őszintén hiszek abban, hogy a különbségek nem szétválasztanak, nem egymás ellenségeivé tesznek, hanem ellenkezőleg, hozzájárulnak egymás kölcsönös megismeréséhez, egymás tiszteletben tartásához, a harmoikus együttéléshez, valamint egy olyan közös kultúrális örökség meghatározásához, amelyet tovább tudunk majd adni a következő generációknak?

 Az általam vezetett kormány olyan kötelezettségeket vállalt fel programjában, amelyek fontosak Románia nemzeti kisebbségei, köztük a magyar kisebbség számára is? Hiszem, hogy egy jobb élet reményében és egymást tisztelve újra valóra válthatjuk az 1848-as forradalom eszméjét, a békét, a szabadságot és az egyetértést? ? fogalmazott üzenetében Sorin Grindeanu miniszterelnök.

A román külügyminisztérium körlevélben szólította fel külképviseleteinek munkatársait, hogy vegyenek részt a magyar nemzeti ünnep alkalmából szervezett fogadásokon.