A francia bíróság beidézte a szélsőjobboldal államfőjelöltjét, Marine Le Pent, miután az Európai Parlament felfüggesztette a politikus mentelmi jogát. Le Pent azzal gyanúsítják, hogy fiktív szerződések útján az uniós törvényhozás keretéből fizette a Nemzeti Front nevű pártja több alkalmazottját. A szabálytalanságot az EU Csalásellenes Hivatala (OLAF) tárta fel. Eszerint a francia politikus 340 ezer euróval károsította meg az uniós büdzsét. Az Európai Parlament 751 tagja minden hónapban egyenként 23.400 eurós keretből fizetheti a munkatársait, de a pénzt szigorú szabályok szerint költhetik el. Például a teljes munkaidőre alkalmazott asszisztensek nem dolgozhatnak egy időben egy politikai pártnak is.

Marine Le Pen ügyvédje, Rodolphe Bosselut közölte, hogy a politikus csakis az elnökválasztási kampány lejártával tesz eleget az idézésnek.

Egy friss felmérés szerint már nem Marine Le Pen a legesélyesebb a hat hét múlva esedékes francia elnökválasztás első fordulójában, a függetlenként induló Emmanuel Macron átvette a vezetést a radikális jobboldali Nemzeti Front elnökétől.

A volt szocialista gazdasági miniszter 27 százalékkal nyerne a 25,5 százalékot elérő Marine Le Pen előtt ? derül ki az Odoxa közvélemény-kutatási intézet felméréséből, amelynek eredményeit a France2 közszolgálati televízió közölte. Ez az első felmérés, amelyben Macron a vezető helyre került.

A konzervatív jelölt támogatottsága nem változott, 19 százalékkal a harmadik helyen áll. Francois Fillon állítólag a családtagjainak juttatott fiktív parlamenti állásokat, és emiatt immár hatvan politikus hagyta el a kampánystábját. Nem kizárt, hogy Fillont visszaléptetik, és a jobboldal korábbi riválisát, a novemberi előválasztáson második helyen végzett Alain Juppét indítja helyette. Bordeaux jelenlegi polgármestere ? a már idézett felmérés szerint ? 26,5 százalékkal nyerheti meg az első fordulót. Ebben az esetben Macron lenne a második 25 százalékkal, s közöttük dőlne el az államfői szék sorsa a második fordulóban.