Adásunkban a Stockholmban élő Gergely Tamás íróval beszélget Zsehránszky István a Vadmalac és a kitartott magas Cé című könyvéről. Az Üveghegy Kiadónál megjelent félperceseiből Kovács Zsuzsánna színházi rendező olvas fel néhányat. Adásunkat Camille Saint-Säens: Az állatok farsangja című művével illusztráljuk.

Tartsanak velünk:

Gergely Tamás 1952-ben született Brassóban. Középiskolai tanulmányait szülővárosában végezte, majd a kolozsvári Babe??Bolyai Tudományegyetemen szerzett magyar?francia szakos tanári diplomát. Tanári pályára lépve, előbb Tamásváralján, majd Halmiban tanított. Ezt követően Bukarestbe költözött, ahol az Ifjúmunkás művelődési rovatának és irodalmi mellékletének szerkesztője volt. Romániát 1987-benhagyta el és Svédországban telepedett le. A Ceau?escu-diktatúra bukása után felvette a kapcsolatot szülőföldjével, újra bekapcsolódott az erdélyi irodalmi és művészeti életbe, és ismét publikál különböző romániai magyar nyelvű lapokban.
Gergely Tamás fontosabb munkái: az 1981-ben megjelent Módosítás című, novellákat, történeteket tartalmazó kötete, az 1998-ban a marosvásárhelyi Mentor által kiadott Latorcza kontinens: a döbbenet egypercesei, illetve a 2010-ben a csíkszeredai Bookartnál megjelent Torokcsavar című regénye. A szerző írásait az egykori Café Stockholm-Toronto utódja, a Káfé Főnix című online irodalmi és fotóművészeti lap és a Lenolaj irodalmi lap is rendszeresen közli.