Túllépte hatáskörét és ezzel alkotmányos természetű jogi konfliktust idézett elő a korrupcióellenes ügyészség (DNA) az országos tiltakozási hullámot kiváltó kormányrendelet ügyében végzett vizsgálatával ? állapította meg az Alkotmánybíróság.

A taláros testületnél Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök emelt óvást, arra hivatkozva, hogy az ügyészségi vizsgálat a hatalmi ágak szétválasztásának elvét sérti azzal, hogy beavatkozik a törvényalkotás folyamatába.

A DNA több kormánytag és minisztériumi alkalmazott kihallgatása után, kevéssel az alkotmánybíróság döntésének kihirdetése előtt bejelentette: illetékesség hiányában lezárta a nyomozást, és továbbította az ügyet a legfőbb ügyészségnek.

A legfőbb ügyészség iktatta a 13-as sürgősségi kormányrendelet elfogadásával kapcsolatos iratcsomót. Az ügyészség közleménye szerint az ügyben felmerül gyanúként a bűnpártolás, a parlament és az államfő megtévesztése, okiratok és bizonyítékok elrejtése vagy megsemmisítése, valamint az okirat-hamisítás.

Augustin Lazăr legfőbb ügyész szerint a további nyomozást az Alkotmánybíróság döntésének indoklása határozza meg, amely még nem készült el.