A büntetőjog több ponton is módosításra szorul, ezt azonban csak átlátható döntésekkel lehet véghezvinni ? közölte ma Klaus Johannis államfő az Országos Korrupcióellenes Ügyészség 2016-os tevékenységi mérlegének bemutatóján. Johannis szerint több ponton is hiányos a törvénykezés.

A Büntetőjogi perrendtartási törvénykönyv módosításával, illetve a közkegyelmi törvénnyel kapcsolatos intézkedések alapos vitát és átlátható döntéshozatalt feltételeznek ? jegyezte meg az elnök, aki kiemelte: Romániában nem szavatolt a korrupcióellenes harc visszafordíthatatlansága, amelyet a korrupció büntetésének enyhítésére irányuló törekvések, valamint a politikának az igazságszolgáltatásba történő beavatkozása veszélyeztet.

A DNA tavalyi tevékenységének kiértékelésére szervezett értekezleten Laura Codruţa Kövesi főügyész kifejtette, hogy mennyire fontos a stabil törvénykezés. Szerinte az igazságszolgáltatási rendszer erőfeszítései mellett stabil törvényi és intézményi keretre van szükség ahhoz, hogy a korrupció elleni küzdelem hatékony legyen.