Nemcsak az igazságügyi minisztérium élén lesz vezetőcsere, a kabinet összetétele is változik ? dőlt el a koalíciós pártot egyeztetésén. Sorin Grindeanu kormányfő Tudorel Toader volt alkotmánybírót javasolja igazságügyi miniszternek, és további három tárca élén lesz változás ? jelentették hírforrások.

Az európai alapokért felelős Mihela Toader helyére Rovana Plumb kerül, az új gazdasági miniszter pedig Mihai Tudose lesz. Alexandru Petrescu jelenlegi gazdasági miniszter venné át a Btk.-módosítás miatt lemondott Florin Jianu helyét a vállalkozásokért felelős tárcanélküli miniszter poszton.

Közben Ana Birchall ideiglenes igazságügyi miniszter az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövetével, Hans Klemmel folytatott megbeszélést. Kijelentette: a kormány feltétel nélkül támogatja a korrupcióellenes harcot és a jogállam megerősítését.

A tárcavezető elmondta: a kormány alapvető fontosságúnak tartja, hogy a felelős intézményeknek megadja a korrupcióellenes harchoz és az államnak okozott kár visszaszerzéséhez szükséges eszközöket. Azt is hangsúlyozta: hasonlóan fontos az alapvető emberi jogok tiszteletben tartása az igazságszolgáltatás folyamatában. Az igazságügyi minisztérium közleménye szerint az is elhangzott: meg kell oldani, hogy az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) ne váljon politikai eszközzé.