Donald Trump elnöki rendelettel azonnali hatállyal, meghatározatlan időre felfüggesztette tegnap a szíriai menekültek befogadását, és 120 napra minden menekült beutazását az Egyesült Államokba.

A 120 nap letelte után elsőbbséget élvez majd a vallásuk miatt üldözöttek befogadása. Az elnöki rendelet értelmében általában megszigorítják a beutazásokat. Egyes hírügynökségek úgy értelmezik az elnöki rendeletet, hogy felfüggesztik az egyszerűsített vízumkiadást is, az Egyesült Államokba belépő valamennyi utast szigorú vizsgálatnak vetik alá, felgyorsítják a be- és kilépők biometrikus ellenőrzését, továbbá a szövetségi államok a későbbiekben maguk dönthetik el, hogy akarnak-e majd befogadni menekülteket, s ha igen, hol telepítik le őket.

Az új amerikai elnök ma telefonon egyeztet több Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, Abe Sindzó japán kormányfővel, Angela Merkel német kancellárral, Francois Hollande francia elnökkel és Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnökkel. Donald Trump és az orosz államfő telefonbeszélgetésére közép-európai idő szerint este hatkor kerül sor, és részt vesz benne Mike Pence alelnök is. Az, hogy miről tárgyalnak, még nem ismert. A két ország viszonya Barack Obama előző amerikai elnök második ciklusa alatt a hidegháború óta nem látott mélypontra süllyedt.