A népszavazás veszélyes fegyver ? nyilatkozta Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus elnöke, miután Klaus Johannis államfő levélben értesítette a parlament két házelnökét, hogy beindította az országos referendum megszervezésének előkészületeit.

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt vezetője, a képviselőház elnöke szerint nincs gond a referendummal, de meg kell vizsgálni, hogy időszerű-e a megszervezése.

Sorin Grindeanu miniszterelnök is azt nyilatkozta tegnap este, hogy támogatja a referendumot.

Kelemen Hunor RMDSZ elnök ma a Maszolnak azt nyilatkozta, hogy a szövetség tisztességes közvitát tart szükségesnek a közkegyelmi tervezetről. Kelemen Hunor szerint a büntető törvénykezést nem sürgősségi rendelettel, hanem parlamenti úton kell az alkotmánybíróság korábbi döntéseihez igazítani. A Klaus Johannis által kezdeményezett referendumról pedig kijelentette: az államfő alkotmányos joga a népszavazás kiírása.

A népszavazás során a korrupcióellenes harc folytatásához és a köztisztviselők feddhetetlenségéhez való viszonyulásáról kell állást foglalnia a lakosságnak.

A Legfelső Bírói Tanács ma mérlegeli az igazságügyi tárca azon kérelmét, hogy véleményezze a közkegyelemre és a büntetőtörvénykönyv módosítására vonatkozó sürgősségi rendelet-tervezeteket. A dokumentumokat valamennyi törvényszékre és ügyészségre eljuttatták, a bírói-ügyészi szakmai testületek is megkapták.