Kezdetét vette ma Berlinben a Nemzetközi Zöld Hét, a világ legnagyobb mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti fogyasztói vására, amelynek díszvendége az idén ismét Magyarország.

A kizárólagos partnerországi státusz révén a vásárt a magyar nemzeti pavilonban nyitották meg. A csaknem 1700 négyzetméteres magyar standon 33 kiállító mutatkozik be, természetes, jó minőségű és genetikailag módosított szervezetektől (GMO) mentes élelmiszerekkel. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a rendezényen rámutatott: Németország a magyar mezőgazdasági cikkek és élelmiszerek legnagyobb külföldi felvevőpiaca.

A miniszter hangsúlyozta: Magyarország a világon elsőként rögzítette alkotmányában, hogy tilos a génmódosított szervezetek használata a köztermesztésben, és a Nemzetközi Zöld Hét keretében megrendezendő Globális Élelmezési és Mezőgazdasági Fórumon – amelynek legfontosabb témája a vízhez való hozzájutás és mezőgazdaság összefüggései – azt az álláspontot képviseli majd, hogy a vízhiányra nem lehet megoldás a GMO használatának elterjesztése.