• Preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, l-a desemnat în funcţia de preşedinte executiv al Uniunii Democrate Maghiare din România pe Bálint Porcsalmi. Despre numirea lui Bálint Porcsalmi va decide Consiliul Reprezentanţilor Unionali, în data de 28 ianuari.
  • În cadrul unei întâlniri pe care a avut-o, joi dimineaţă, la Strasbourg, cu o delegaţie a Camerei Lorzilor, deputatul european Gyula Winkler (UDMR, PPE) şi-a exprimat determinarea de a apăra, în cursul negocierilor pentru Brexit, interesele cetăţenilor României care lucrează, studiază sau trăiesc în Marea Britanie.
  • Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, va efectua la 2 februarie anul curent o vizită în Ungaria – a anunţat şeful aparatului premierului ungar, János Lázár. Potrivit afirmaţiilor sale, săptămâna viitoare, ministrul ungar de externe şi al relaţiilor economice externe, Péter Szijjártó, va efectua o vizită la Moscova cu scopul pregătirii vizitei liderului rus la Budapesta.
  • Guvernul ungar are în vedere adoptarea unei decizii cu privire la parameterii tehnici, suma şi timpul necesar pentru construirea celui de-al doilea gard la frontiera de sud a ţării – a anunţat ministrul ungar de interne, Sándor Pintér, după încheierea vizitei efectuate la frontiera între Serbia şi Ungaria.
  • Trupa de teatru de limbă maghiară ‘Aradi Kamaraszinhaz’ (Teatrul de cameră din Arad.) susţine la finalul acestei săptămâni (20-22 ianuarie), o microstagiune la Budapesta, în cadrul unui festival dedicat celor mai importante ateliere teatrale maghiare din afara Ungariei. Teatrul din Arad prezintă trei spectacole, acestea fiind însoţite de o expoziţie de fotografii din spectacolele trupei arădene.
  • Conducerea Liceului de Arte ,,Plugor Sándor ‘din Sfântu Gheorghe îşi propune ca, începând cu viitorul an şcolar, să introducă la secţia română o nouă specializare, cea de teatru. Ideea introducerii acestei specialităţi la secţia română a venit din succesul şi viabilitatea acesteia la secţia maghiară, plus că liceul a găsit un partener serios în persoana Annei-Maria Popa, directoarea Teatrului Andrei Mureşanu, instituţie care va furniza actorii/profesorii acestei secţii’. La secţia maghiară din anul 2000 funcţionează secţia de teatru, singura din ţară.
  • Muzeul Secuiesc al Ciucului din Miercurea Ciuc a finalizat două proiecte ample care au vizat dotarea depozitelor instituţiei cu infrastructură modernă şi amenajarea unei biblioteci funcţionale, fondurile fiind asigurate din bugetul local. Biblioteca s-a desprins dintr-o mare colecţie de carte, datată din secolul al XVII-lea, fosta proprietate a Ordinului Franciscanilor din Şumuleu-Ciuc. Directorul Muzeului Secuiesc al Ciucului din Miercurea Ciuc, Gyarmati Zsolt, a declarat că depozitele instituţiei, care adăpostesc peste 100.000 de obiecte, au fost dotate cu infrastructură modernă, respectiv rafturi special concepute, care economisesc spaţiul existent şi o instalaţie de climatizare de care dispun şi muzeele europene.

Bejegyzés navigáció