Fontos, hogy Romániának hatékony titkosszolgálatai legyenek, és ehhez érett parlamenti többségre van szükség ? nyilatkozta Klaus Johannis. Az államfő a Román Hírszerző Szolgálat igazgatóhelyettese, Florin Coldea tisztségéből való felmentése és tartalékba helyezése kapcsán tegnap délután azt mondta: világosan tisztázni kell a titkosszolgálatok és a politika viszonyát, illetve szabályozni kell azt, hogy a politika mennyire avatkozzék be a titkosszolgálatok működésébe.

Johannis szerint egyiknek sem kell a másik területére tévednie, azonban szükség van jól dolgozó hírszerzésre és valós, hatékony, átlátható, erős, pártatlan parlamenti ellenőrzésre.

Az államfő kijelentette: az új parlamenti többségnek meghatározó szerepe lesz abban, ahogyan a nemzetbiztonsági kérdéseket kezeli majd. Egyelőre az új többség nem tett semmit néhány bizottsági elnök kinevezésén és populista intézkedések elfogadásán kívül ? vélekedett Klaus Johannis, aki azt szeretné, ha a parlamenti többség az elnök mellé állva szavatolná a nemzetbiztonságot és a jogállamot, illetve azon lene, hogy a román nemzet erőssé váljon.